Friday, March 25, 2011

bila tak mau baru bagi orang???

salam alaik di petang penghulu hari ni....

alhamdulillah di penghujung waktu balik ke umah ni ada jugak idea nak dikongsikan.. hehe.. untuk kejadian yang telah terjadik sebentar tadik...

kat opis ni ada sorang kakak ni.. baik sangat dengan student praktikal... so, bila masuk company ni tak la segan sangat sebab ada orang yang ble gosip-gosip... hehe... nak crita pasal kakak ni la... yala setiap orang ada kekurangan nya.. mana ada orang yang perfect... tapi satu bahagian yang sangat patut dipuji la... kakak ni suka sangat bersedekah...


dia masak yang sedap-sedap kan... masak banyak-banyak... bawak mai opis ni... bagi kami semua makan.. bukan dia saja. husband terchenta dia pun sama... asal kakak ni masak ja dia sapu dulu bawak p opis dia.. kira kakak ni akan masak banyak la...

dia selalu cerita... kalau p pasar tu time ada ikan murah akan beli banyak-banyak pastu bagi kat jiraan sebelah.. fiqah tanya la... "bagi mean bayaq ka?"... tak... bagi cam tu ja... tapi yang bes nya kakak ni bukan la keja besaq pun... husband dia despatch n kakak tu plak hnya kerani... berapa la sangat gaji tu.. tapi dengan sifat yang ada kat husband n wife... hidup mereka mewah.. tak penah pun cakap tak cukup duit ka menyesal bagi orang ka...

tu la sifat yang sepatutnya ada pada kita semua.. 1 kita bagi orang 2 Allah balas pada kita.. tapi dalam masyarakat kita ni.. fiqah perasan 1 perkara... kita sedekah tapi benda yang kita dah tak mahu... maksudnya.. bukan macam pakaian tu... sebab kita dah besar... baju kita plak makin mengecil jadi kita bagi la pada yang sesuai pakai baju yang kecik tu kan...

maksud fiqah makanan... banyak la nampak jadi macam ni.. bila tak abih baru nak p bagi jiran sebelah.. makanan tu kita buat tapi kita tak makan baru nak bagi kat orang... tak sepatutnya la...kita sedar makanan yang kita buat tu memang tak akan habis sebab memang kita masak lebih limit selalunya... so masa masak banyk tu bagi siap-siap... sedekah kat jiran sebelah tu haaa... tak membazirkan.. time panas-panas lagik... bukan time dah sejuk baru nak bagi...

1 lagi ada jugak yang jenis tak bagi jiran sebelah... dia masak banyak.. lebih had limit.. then esok buang belambak.. tak ka membazir tu.. rugi laaa...

membazir tu amalan syaitan... ibadah sedekah buat dengan niat yang betul dan ihklas... baru la Allah nak balas berganda-ganda apa yang kita bagi kat orang tu... betul tak??? jangan takut nak keluarkan... bukan saja donia Allah balas tapi... alam kubur kita nanti berteman yang wangi-wangi dan lawa-lawa tau...

sekian...


 
sumber foto : google image


5 comments:

qlah said...

As salam .
was here .

seseunguhnya bersedekah itu adalah amalan yang mulia di sisi Allah S.W.T :)

P/S: salam perkenalan :)

sha said...

jom bersedekah..

Novelgurl said...

Salam..itulh dia kelebihan orng pemurah.Hidup sentiasa diberkati ^^

manueng said...

baiknye akak tu n somi dia...diorg murah hati...Allah murahkan rezki diorg:)

~nsar~ said...

yup... betul semua...