Wednesday, March 16, 2011

malaysia harus belajar dari orang jepun...

salam alaik skali lagi untuk hari ni...

nak kongsikan satu email dari my senior kat opis ni.. selepas membaca latest entry dari shakir shafee yang membincangkan mengenai statment yang dikeluarkan oleh Rosmah wife pm kita... yang menyebabkan malaysia dicemuh... nak sangat Rosmah baca e.forum nih... xpun meh ngadap email nih... tengok spa yang patutnya lebih berhati2... saksikan..


Jalan raya selepas 9.0 mag gempa bumi (Jepun)


jalan raya yg rosak tanpa apa apa bencana (Malaysia)


Bangunan dilanda tsunami (Jepun)



stadium runtuh sendiri tanpa apa-apa bencana alam (Malaysia)

tiada niat sedikit pun untuk mencemuh pemimpin kita.. tetapi apa salahnya kita ukur badan kita dulu... jepun negara leader.. terbaik segalanya... tapi kuasa Allah itu lebih hebat.. maha hebat... ini adalah pengajaran buat kita semua umat islam... terkadang kita lalai..kita lupa pada-Nya.. 

sumber photo : Google images









10 comments:

Ramziah Mangsor said...

Setuju.. Cikgu masa kat kelas memandu cakap kalau Malaysia buat jalan raya macam luar negara, subcontractor tak dapat cari makan.
bacaan lanjut: http://sha-myheart.blogspot.com/2011/03/cara-jepun-lawan-tsunami.html

zuhanismohamed said...

bila lah malaysia nak jadi setaraf jepun kalau macam ni keadaannya..

~nsar~ said...

Ramziah dan Zu: sokong anda berdua... mesia terletak di garisan khatulistiwa... selamat setiap masa... sebab 2 la kita slalu x kisah... tp mna nak tau bnda yang akan jadi... mesia ni kecik ja...

Erin Azizan said...

betul tu, malaysia bukan saja terletak di garisan khatulistiwa tapi jugak terletak jauh dari lingkaran api pasifik..which means jauh dari sbarang gempa bumi..tapi keadaan di malaysia ni..huf malas ah nk komen..boleh pikir seniri kot

sha said...

nsar: a ah.. di garisan terakhir eh khatulistiwa.
Itu la, kuasa Tuhan tak sape dapat mghalang..

cik ayin said...

betol sgt la tu

udin said...

hurm.. setiap ungkapan yg dilafazkan mengambarkan peribadi kita dan minda kita.. ;D

Abang Zam said...

Msia stakat ni safe dri bencana yang maha hebat2..tapi still kne waspada..
salam kenal..belog yg cantik

~nsar~ said...

kredit utk semua.. tengkiu bagi pandangan..
a.zam.. tengkiu n salam kenal juga..

Ibnushukran said...

betul 2.. setiap apa yang hebat 2, ada lagi yang hebat .. Allah swt.. :)
rosmah mans0r perlu balaja lagi ni... hehe