Tuesday, April 19, 2011

Belajar Gunakan 'Mind Map'

Assalamualaikum w.b.t dan selamat pagi...

geram dengan sikap adik... sanggup tak mau p sekolah sebab keja sekolah tak siap... dan mak abah pun tak cakap apa... waaa. geram-geram... fiqah tak penah ponteng tau.. ni dah masuk u pun tak penah sekali ponteng kelas... waaa.. tensen nya... alasan tak munasabah betulll....

tengok buku nota adik yang dok tercangak bebanyak atas meja... subjek sejarah.. okeh.. buka tengok.. waaa dia copy paste semua benda.. kalau dah scan balik dari buku teks tu keluar ke buku nota memang la tak kan siap... dah bekali-kali ajar tu pun tak mau ikut jugak.. nota apa saja buat 'mind map'... senang.. bukan takat student malah.. cecikgu semua pun suka student buat 'mind map'..

apa yang susah sangat dengan 'mind map' ni cuba cakap???.. senang bebenor...

apa tu 'mind map' :  


satu gambarajah yang menerangkan idea atau isi penting untuk satu isi pokok.. haaa ce nengok gambar kat atas tu ha.. isi pokok dia keja kat umah... peh tu.. keluarkan semua segala mak nenek yang berkaitan dengan isi pokok tu...

1- baca satu topic tu kasi paham... 
2- tengok dalam satu topic tu ada berapa sub topic... 
3- lakarkan 'mind map' atas satu ketas kosong (A4 paper la)

camna nak lakar :

 contoh fiqah bagi

topic 1 - organizational behavior 

a - buatkan tajuk ni kat tengah-tengah or atas ka or bawah ka ikut kreativiti besar dan berkaler 

dalam topic organizational behavior ada 4subtopic

b - cabangkan setiap subtopic dari main topic yang dah buat tu...

baca setiap subtopic bagi paham dan keluarkan isi yang penting contoh

subtopic yang pertama - personality and organization

isi yang penting dalam sub topic ni - measuring pesonality : 
--- personality inventories
--- projective test
--- assessment centre

c - kembangkan.. just isi yang penting ja... kan senang gitu... 

apa yang susah.. susah nak paham.. haaa hampa semua RUJUK SINI...

tau tak 'mind map' ni senangkan nanti time nak test nak exam.. bukan untuk buat toyol.. tapi bila rujuk semula.. kita dah tau ... okeh topic organizational behavior ni ada apa dalam nya... tak payah la susah payah nak bukak balik buku teks baca balik dari mula.. tak ka buang masa sesangat  tu.. hadoi..




                        



11 comments:

Ibnushukran said...

huhu.. betul 2..
mind map ni mmudahkan kita nk mngingat jgk,klu nk bkk note y mnebal 2 mmng xlarat klu last time checking b4 exam,so mind map ni la kte ley buat as a reference..
bukan dalm exam k,b4 exam.. hehe..

~nsar~ said...

hehe.. ya ya before exam...

Dekcik said...

bagus senang ingt wat mind map nie..

entry terbaru dekcik singgah lah..
http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/04/kemalangan-yang-berlaku-disepanjang.html

mykhalis said...

ketuk je ngan tukul besar..baru masuk dalam kepala aganya..

~nsar~ said...

mykhalis: ahahaha.. yang tu sokong banget...

AL-QASSAM said...

Waaa. mesti student cemerlang dia nie

~nsar~ said...

AQ: takdak la cemerlang.. study smart bukan study hard tau..

Anonymous said...

Nevertheless nigh clients Permit you is a Scientific home
business/SEM specialist, PHD in calculator Engineering science
engineering science.

Take a look at my website; work From Home australia
Also see my web site - www.demilletech.com

Anonymous said...

A cattle farm web crawler plan. Quickbooks explains this in more detail.
Carl Drummond is a diversified writer, whom writes on the topics of vending machines and
related industry information.

Here is my blog post :: how to seo website

Anonymous said...

A cattle farm web crawler plan. Quickbooks explains this in more detail.
Carl Drummond is a diversified writer, whom writes on the topics of vending machines and related industry information.


Look at my blog post :: how to seo website

Anonymous said...

Wade: People sensationalize LGBT culture, and there aren't enough good examples of LGBT detox alcohol represented in the media and entertainment sector, is at the forefront of digital innovation. Note: The following contains spoilers if you have an audience of 1, 400 girls aged 13-17, who were not considered to be from vulnerable backgrounds.

Also visit my web page :: detox and cleanse