Friday, April 22, 2011

Dunia Maya yang Salah?

salam alaik...

akhirnya ada jugak satu idea mai dok tercangak dalam kepala ni... selalu kita dengar.. padah FB keburukan email.. kejelekan video mail.. haa pa lagi???

sebenarnya kan.. pada pendapat fiqah la... benda-benda yang pelek-pelek tak kan berlaku kalau kita pandai jaga diri.. betul tak??? gunakan sebagai advantage pada kita... kalau niat kita betul.. maka baik lah jadinya.. kalau awal-awal niat dah terkelain.. maka ke lain la jugak jadinya...

kenapa remaja-remaja perempuan zaman sekarang mudah terpedaya melalui fb, ym, email dan segala bagai dengan lelaki-lelaki durjana ni...

1- terlampau ikut nafsu : waa syok nya boleh jumpa lelaki hensem dalam ni...

2- layan ja tanpa berfikir dengan lebih lanjut : mamat nih boleh percaya ka?

3- ikut saja apa yang dicakap oleh lelaki ni tanpa selidik : "jom keluar malam ni kul 12"

kebanyakan kes yang masuk paper yang kita baca yang kita dengar dari berita-berita ditv.. kita boleh fikir kan secara logik...

"kenapa la nak di ikut mamat tu kul 12 malam" - kes anak pensyarah yang kena rogol pastu dihantar ke rumah waktu pagi besok nya di depan pintu umah..

"2orang takkan tak mampu nak lawan sorang lelaki?" - kes 2orang remaja perempuan kena culik oleh seorang lelaki selama 17jam.. yang part paling bes tu.. bapa bebudak tu yang jumpa kat area situ jugak.. tak pelek ka??? kalau kidnap ofkos la dah jauh dari kawasan rumah kan..

kalau fikir logik akal.. relevan dan rasional jugak.. salah facebook ek?? salah ym ek??? salah mirc ek?? salah blog ek???

1 lagi... kes yang fiqah rasa tak logik dek akal... 'bahana facebook'!... jumpa di fb then bercinta pastu kawin.. okeh tak pa lagi.. pastu gaduh sana gaduh sini.. then cerai... haaaa?? patut ka fb disalahkan...

fiqah bukan la nak kata fb tu semua baik takda yang tak baik.. cuma sikap kita sendiri... tanggungjawab kita... apa yang sepatutnya kita laksanakan sebagai umat Islam... gunakan apa yang Allah izinkan kita ada pada hari ni dengan sebaiknya.. dengan niat yang betull.. bukan mempergunakan nya sampai kita sendiri yang ternoda..

bila sesuatu yang terjadi salah kan diri sendiri.. bukan salah kan orang lain.. bukan salahkan dunia maya yang tak bernyawa ni... sikap kita yang tak penah berubah.. orang jugak yang salah.. dia jugak yang betul.. hmmm

:::bak tagline kawan fiqah.. "akan aku fikirkan sampai rentung"...



7 comments:

AL-QASSAM said...

ambe lelaki jugak.. terasa je bila dia condeng mcn tu.. aduhai lelaki. kerana kamu aku pun terkena jugak. haish!

~nsar~ said...

AQ: sorry.. fiqah tak bermaksud AQ skali... hanya untuk lelaki yang tak sepatutnya saja..

Solihin Zubir said...

dh jd lumrah manusia... suka menyalahkan org lain terlebih dahulu drp salahkan diri sindri...

mykhalis said...

biasala..bila kite berlebih2 dalam satu2 pekerjaan..kita mesti akan salah langkah juga..

Henry Zackery said...

jangan la marah lelaki... kesian sy T__T

Wanita Oh Wanita

Hafriz Mohamad said...

huhu.. lelaki akn rasa pns tlinga ckit ble trbaca nih.. tp nice entry ya ukhti..
sy tau niat sbnar adlh utk merejam lelaki2 durjana. dan smoga Allah jauhkn sy dr sifat2 lelaki yg smacam itu..

Salam kenal dr sy.. balas kunjungan.
nice blog ^_^ dan sy follow.

~nsar~ said...

alamak.. banyak terasa nih.. hehe.. niat dihati nak tegur kaum muslimah nih...