Tuesday, May 3, 2011

Seronok ka Jaja Benda Sendiri???

salam alaik...

"eh punya pasal la blog aku, aku nak cakap apa pun"

"ahhh semua orang suka guna word tu.. trend tau..."

"memang depa tu **** pun.."

"ehhh ramai yang follow aku, ramai yang sokong apa aku cakap.. kau blogger baru seratus dua nak kecoh baik lak"

statement wajib kena balik bila kita cakap "apasal kau suka mencarut".. "apasal kau suka jaja benda kau sendiri"

kebanyakan blogger yang sangat gemar menggunakan perkataan WT* ni ada lah blogger dipertengahan femes.. ehh ada gak eh...tengah femes.. hehe.. macam En. Beng tu dah femes lagi fofular dah... follower mereka riban-riban.. tapi blog mereka.. ya rabbi.. setiap ayat dia mesti sebut yang dia 'punya'..  kenapa ya??? dia sorang ja yang ada.. lelaki lain tak da.. ke lelaki 'punya' bentuk lain... macam tu ya.. pembaca fiqah boleh beri pendapat tak?

niat mereka-mereka ni memang baik.. nak kasi fakta yang benar.. nak kasi minda terbuka.. nak kasi mata tu luas pemandangan.. tapi cara yang digunakan tu sangat la tak beradab... dah banyak blog yang dipertengahan fofular ni fiqah unfollow.. bagi fiqah cara yang diguna pakai sangat tak manis la walaupun isi tu berguna...

senang-senang label orang WT*... nak sedarkan orang islam.. tapi dalam masa yang sama kau label umat kau sendiri WT*... apa kes??? pa jadahnya??? ya setiap orang ada pandangan memasing setiap orang ada cara memasing.. tapi biar kena gaya.. biar kena tempat...sesuai dengan kita selaku umat islam...

bukan kita saja yang tau macam mana nak marah orang lain pun tau macam mana nak marah... tapi berpada-pada la... bukan bermakna kita dah femes follower kita riban-riban.. kita boleh nak label orang sesuka hati.. nak tanya mai.. perkataan WT*  tu ciplak dari sapa... orang islam ke??? atau yahudi dan kristian???
patutla tak kisah nak label saudara seagama sendiri dengan mereka 'punya'...

dan follower mereka-mereka yang setuju apa yang dicakapkannya.... sebelum kita komen.. sebagai umat islam.. sebagai orang yang berilmu.. sebagai umat terbaik disisi Allah.. rasanya boleh fikir kot... mana baik dan tak baik.. mana yang membawa ke arah kebaikan dan mana pula pada masa yang masa mencaci mengutuk kita tanpa sedar.. selagi dia femes selagi dia kita minat.. selagi tu la apa yang dia cakap kita setuju...

:::: ini pendapat fiqah... kalau sapa tak setuju boleh unfollow.. kalau mereka yang tak beradab ni nak cakap "suka hati la blog aku".. fiqah nak cakap "selagi ilmu yang ada boleh share, kita share..."


14 comments:

cik riffa :) said...

betul lah kak..

Melur Jelita said...

Mantap! betul2 jelitawan!

Shafiq said...

Ish, tak patutla mencarut camtu..

misza said...

bahasa jiwa bangsa. blog utk orang lain baca sama...

Ibnushukran said...

betul 2 sis..
kehebatan kita di dunia ni dinilai dengan tahap ketaqwaan kita kita.. bukannya tahap ramainya follower bl0g.. dalam berdkwah seklipun telah diajr dgn cara y berhemmah dan beradab,tak perlu bahsa kesat untk mnydarkan orang lain..
kita berdoa semoga diri kita dan msyrakt kita akan mnjdi masyarakt Islam y sebenar y mngikut landsan y betul..

~nsar~ said...

cik riffa..: geram dengan orang yang macam ni..

melur jelita: tengkiu momma Jelita.. like u love u.. hehe (ayat bodek kot boleh jumpa hilman depan mata)

shafiq: cuba jengah dulu.. then shafiq beri pendapat sendiri..


misza:.. ya kak bukan untuk diri sendiri.. kalau diri sendiri boleh carik diari atau untuk yang invited saja..

Ibnushukran.. yeahh sis sokong banget pendapat awak...

tengkorakemas said...

oh pasal mencarutla ni ye..
mungkin ia sudah dianggap budaya, jadi semua org menganggapnya biasa,

tapi mereka perlu sedar, apa yg kita ucapkan, cara hidup kita, takut begitu jugalah cara kita mati..apa yg kita sebut masa mati..

JIJI YU said...

ce citer akt aku pembaca fiqah tu camne..hehehe

bersama kak Es said...

kalau kak Es memang tak follow blog yang gitu.
Bukan apa..kite blog walking nak cari ilmu dan pengalaman . Kalau setakat nak dengar tuuuttt je..tak yah la.

DKosongLapan said...

itu sebabnye sebelom ape2 kite nak taip...kite pikio dulu.... adakah blog kite ni membawak ke arah neraka ato sebaliknye..... bukan ape....yang membace nye nanti ramei..... takot2 nanti ade pengikot kite ke'sane' tu nanti....

dan awok peghenah buang satu blog daghi list awok yang memang banyak gunekan kate2 macma tu....menyampah awok membacenye.....

mykhalis said...

khalis rasa macam ada wat salah je dalam blog khalis.. tgur jela kat komen ek..khalis kadang2 alpa dan lalai..

~nsar~ said...

tengkorak emas: dah jadi budaya ya.. benda biasa la ya...

jiji: pembaca saya = pembaca blog saya =)

kak es: yeah sokong kak es.. saya pun tak follow.. nak cari ilmu tapi dapat dosa lak..

d_08: sokong pendapat anda

khalis: ok saja setakat ni... selagi niat kita baik.. insyallah akan baik..

Farhan Zulhusmi said...

bagi mereka itu adalah rutin harian untuk keluar kan ayat itu...
kita sama2 doakan Allah buka pintu hatinya ye...amin.....

wong said...

biasala 2...bila da femeskn

hihihi