Wednesday, April 13, 2011

Swasta atau Goment???

Assalamualaikum w.b.t dan selamat pagi..

pepagi lagi dok bertekak dengan mak pasal keja haih... hari-hari kalau tak gaduh ngan mak memang tak sah... umah memang tak penah aman.. haha durhaka betul ya fiqah ni...

mak nak fiqah keja goment.. tapi fiqah tak nak.. fiqah nak stat dengan swasta... mak cakap swasta ni susah.. "memang la gaji tinggi tapi keja pun demand tinggi la... goment ni sesuai untuk orang perempuan.. tambah-tambah bila dah bersuami.. kalau kawin orang dekat tak pa.. kena kawin dengan orang jauh camna?.. keja goment boleh transfer mana-mana senang"...

"ala mak goment 3 bulan pertama tak dak gaji.. sapa nak bela kakak"... "awat...selama hang hidup ni.. hantu raya tolong bela hang bagi makan eh?"....

hadoi... kalah kalah kalah.. tak penah menang dengan mak... Accountancy bukan satu kos mudah antara kritikal kos sebaris dengan medical dan enginering... bila keja pun memang tak senang la kan.. kalau doktor terpaksa stanby 24hour - on call... accountant lak terpaksa stay sampai keadaan kewangan selamat...

bayangkan masa fiqah berjaya further study dalam kos ni.. mak dah sound awal-awal...
"you are not allowed to be with any banking system in your work!!!" (gila terabur abih omputihnya) mak aih... masa tu baru part 1 diploma... masa depan pun tak tau camna lagi.. dia dah kasi warning.. jiwa kacau jiwa kacau...

bagi fiqah lak... fiqah suka stat dengan benda susah.. ini pengalaman buat fiqah... muda lagi.. tahun depan nak keja.. umo 24... nak cari pengalaman sebanyak mungkin.. nak jenjalan seluruh mesia kasik abih dulu.. pastu baru nak pk pensaraan yang berjaya.. hehe..

tapi ni perintah... perintah yang tak boleh dibangkang.. durhaka nama nya... selagi belum bersuami selagi tula syurga di kaki mak... baiklah mak... kakak keja goment..


::::macam nak cakap kat mak..."ingat senang ka nak dapat goment?"..
tapi tak terkeluar.. sebab doa mak fiqah untuk fiqah setakat ni semua berjalan lancar... apa saja yang dia nak untuk fiqah.. dia akan doa.. dia akan solat hajat kan untuk fiqah.. dan apa yang dia nak untuk fiqah semua berjaya.. walaupun banyak menda yang fiqah tak suka... waaa..

::: pesanan  untuk yang diluar sana.. kalau mak abah tak kisah.. bukan macam mak abah fiqah la... cari experience banyak-banyak.. jangan takut nak keluar.. jangan takut untuk mencuba.. apa jadi pun... ingatlah Allah sentiasa bersama dan Dia Yang Lebih Mengetahui mana baik mana tak baik... sekian..






18 comments:

Eza Ridzwan said...

dear, dulu yelah 3 bln keje baru dpt salary..but, not now...skang dah cpt AG wat keje..yeahh!!!tabik to AG even am not AG's staff...akak dolu cam dear gak...udah keje private, syg mau tinggalkan salary yg 2k...but, akak fikirkan masa depan...private x mjaminkan future kita...ramai yg ckp keje gomen byk advantages nya...yeahh!!correct!!...but, saingan cukop hebat laa klu nak apply...mcm akak, JPA tarik terus...so, alhamdulillah, here i am..11 thn with gomen...my advise: sila berkhidmat dgn gomen...walaupon anda memangkah Bulan..yeahhh!!!

~nsar~ said...

waaaa... terima kasih bangat la kak eza... tetiba rasa semangat nak mendengar dan mengikut cakap mak saya...

okeh mak i ngaku i lap u... hehe

Eza Ridzwan said...

yeahhh..jgn durhaka ckp² mak...miahahahahaa..

YanaMIB said...

klu mak dah bertegas mcm tu better dgr je ckp mak..klu degil kang sia² dpt gaji bsr tp xde berkat mak..so xguna gak kan =)

all the best to you~

~nsar~ said...

kak eza:... baik-baik... hehe

kak yana:gerun plak dengar.. trima kasih ya bagi pendapat..

hardy boy said...

dua-dua kerja government & swasta ade advantage & disadvantage. saya dulu kerja swasta then skrang tukar kerja sambung goverment plk.hehehe... cuma, kalau dah masuk government, kalau terfikir nak kluar pastu nak masuk balik keja gomen nie, memang susah la. tapi kalau swasta nak masuk goverment tu xla susah sangat.hehehe...

gaji swasta memang tinggi, saya dulu pkl 10 mlm baru balik, sabtu ahad kena kerja jugak kkdg tu kejar date line, tapi bila kerja government, gaji xla stinggi swasta tp pkl 4.30-5.30 ptg saya dah bole balik rumah..hehehe..

setiap sesuatu keputusan kita government or swasta, ade pengorbanan yang kita kena pilih (^_^)

hardy boy said...
This comment has been removed by the author.
hardy boy said...

kalau ade student tanye saya, nak keja government or private sector, saya cakap tengok keja mane yang dioffer dulu, yang tu la yang kita pilih. sebabnya??? biasenya korang akan dapat offer drp private sector dlu.hehehe. klu nak kerja private sector nie, 1 bulan lps apply silap2 hb trus kita bole masuk kerja lps dorang interview kite. Kalau nak resign keja pn, at least kena bagi notis 1 bln klu dah sah keja ngn dorang.
Tapi kalau apply kerja government,susah skit nak dpt sbb ramai mintak,kkdang 6bln- 1 tahun kemudian baru dorang panggil utk interview. 1st salary kja goverment nie skrang dh xmcm dulu,1 @ 2bln dah dpt gaji ttp klu kja swasta nie,bila ekonomi syarikat ade prob skit, 2@3 bln kita xdpt gaji(so saving kena ade la sbgi back-up.hehehe)...

~nsar~ said...

hardy boy: ooo cam tu ya.. terima kasih ya pendapat tu... boleh tolong saya nanti...

missina said...

tul tu,,mcm akak dulu keje swasta dulu sementara nak dapt gomen,,so at least dpt jgk pengalaman dan duit kan,,dari menunggu gitu je,,pape pun yang penting kita selesa ngan keje kite tu,,utk jangkamasa panjg elokla kt gomen,,lbh terjamin,,kebajikan pun lebih terjaga,,,

~nsar~ said...

missini: cmtu la mak saya ckap... masa dok tunggu tu p la masuk keja swasta dulu... tapi yang penting goment... terima kasih ya atas nasihat tu..

Fizalinolie said...

Hehehe, Kalau saya prefer gov... kerana byk sesangat advantages nyer jika nak dibandingkan dgn yang lain nyer... Tok sah cakap lah yer. Memang x dinafikan gaji yang lain tu tinggi kot but bg saya gov menjanjikan masa depan yang baik. Namun itu hanyalah pendapat saya. masing2 punyai PILIHAN. Setiap pilihan yang kita buat pasti MEMBERIKAN IMPAK YANG MAKSIMA dalam kehidupan... All d best dear...

hardy boy said...

sama nsar, bole je..(^_^)

~nsar~ said...

kak fiza:.. tengkiu ya for ur opinion...

mykhalis said...

khalis tak tau nak cakap sbb khalis tak kje gomen n swasta..sndiri juga..tapi halangan dari ibu tanda kita kene buktikan sesuatu.. buktikan kita boleh buat.. apply gomen n apply swasta.. biasanya swasta dapat dulu.. buat sungguh2..mak ayah bile nampak kesungguhan, payah nak tolak

~nsar~ said...

mykhalis: pendapat ni lain dari yang lain.. insyallah akan dipraktikan bila dah tiba masa untuk bekerja... 10 bulan ja lagi..

cepat la grad.. hehe

Ayu Hashim said...

hehehhe bab hantu raya yg xtahan tu..hehehee..

keja lah ikut suka fiqah.. dua2 bagus.. ada pro & cons.. :)

pilih lah dengan bijak.. good luck dear

~nsar~ said...

tengkiu ya ayu... insyallah akan pilih yan terbaik..