Tuesday, April 26, 2011

My Name Is Khan, Im not a Terrorist

salam alaik..

sedar tak sedar entries fiqah dah melebihi 100... ni entry yang ke 104.. tak perasan pun hehe.. tak pa tak penting pun... semua penah dengar tajuk filem ni kan??? ada yang tengok kan??? apa pendapat anda semua?? kongsi mai... 


fiqah memang 'alergi' sangat dengan SRK ni.. pantang nampak conpem carik sampai ada depan mata punya hehe...

fiqah baru ja tengok.. sebab baru saja berjaya download cita nih... hehe...

jalan cerita menarik... tapi ada gak part pening.. eh ni kat mana ni kat mana.. tapi bila tegok betul-betul.. ok paham... maklumlah pengarah bukan 'koman spanar'... Karan Johar tu...

ok balik pada My Name is Khan ni... sapa sangka kisah dia pasal agama kita.. pasal umat islam di Amerika... kisah yang berlatar belakang kan 9/11...

di mana nyawa umat Islam jadi taruhan di sana akibat tragedi 9/11.. 

tapi ada jugak diselitkan part yang pelek tu.. si SRK yang Islam ni kawin dengan Kajol yang Hindu... dah kawin pun still dalam agama yang sama.. kira tak convert la.. fiqah penah dengar.. Yang lelaki beragama Islam dibenarkan kawin dengan perempuan yang beragama lain.. tapi ada syaratnya la... itu zaman Rasulullah s.a.w dulu.. sekarang tak da dah..  jadi bila tengok cita ni.. macam tak bes la.. boleh pengaruh umat Islam yang kurang ilmu pengetahuannya...

banyak juga pengajaran yang dapat... "in this world only have two people.. bad people and good people"..

yang baik kita jadikan teladan.. yang buruk kita jadikan iktibar... 

7 comments:

ketawariang said...

dah tgk cerita ni last year.. punya lah sedih...
sampai bila kuar je muke shah rukh kat screen, terus sy melalak2...
huhu mmg feeling habis tgk cerita ni wlpn ade few arguments...suka dgn perangai shah rukh yg x putus asa nak buktikan dia tu innocent.. mmg x logik hindu and muslim berkahwin dgn kajol x convert...
tapi ape pun,cerita ni terbaik! saya pbukan penggemar filem hindi...tp cite ni betul2 menyentap hati,perasaan,jiwa dan raga... hehe

~nsar~ said...

ketawa riang: haha.. dasat la.. sampai melalak tu.. tapi betul apa yang awak cakap... cita ni terbaik.. sikap SRK dalam cita ni banyak sangat boleh dijadikan teladan...

Inche Vampire said...

tak tengok lagi. haha.. tapi ur review catchy and nice!

Ibnushukran said...

best ke cite ni..
p ni cite baru ke, sory xtaw sngat.. xfollow cite hindustan ni.. hehe

Peqaxlol ;DD said...

yeke, kalau realiti.. SRK ni memang islam ek ?

~nsar~ said...

inche vampire : tengkiu for ur compliment.


ibnushukran: best jugak... kena hayati betul2 la.. takda part lagu menari sna menari sini... straight to da point saja.. ni cerita tahun lepas la... awal tahun 2010

peqaxlol: dengar cerita camtu gak.. tapi belakon tu kejap hindu kejap kristian.. tak tau la...

ketawariang said...

huhu memang sedih betul.... serius... smpi bengkak2 mata tgk...die ni tersangat la baik... mmg ptt dijadikan teladan..