Monday, April 18, 2011

Amar Ma'ruf Nahi Mungkar

salam alaik..

fiqah tak pandai tegur orang.. sebab fiqah punya 1 habit.. terbabas cakap.. kalau nak luahkan sesuatu yang tak puas hati selalu terstraight to da point menyebabkan orang terasa hati.. fiqah tak tau camna nak cakap sebenarnya.. jadi keadaan yang lebih baik adalah berdiam diri dan membenci dalam hati bila tak suka...

zaman sekarang... zaman pengakhirnya yang hampir tiba... bila kemungkaran tak mampu lagi kita semua bendung... bila kita buat baik orang cakap alim bila kita berbudi bahasa orang cakap poyo bila saling mengingati dia cakap "ala mati lambat lagi"..

ini antara isi kuliah jumaat minggu lepas... di mana kita tak mampu dah nak mengatasi kemungkaran zaman sekarang... bila tegur orang buat mungkar kena banned... jadi kena semua kita ni buat kemungkaran baru sama-sama up to date..

apa yang patut kita buat sekarang adalah membenci dengan hati sebenci-bencinya... sebab kita tau salah.. kita yang tak boleh nak tulun lagi kemungkaran ni bila orang yang macam kita ni hanya beberapa kerat.. tak mampu nak lawan dah... jadi lawan selagi mampu.. jangan kita kalah dengan dunia yang sementara ni... jangan tutup mata hanya dengan nak hidup.. sebab hidup kita tak lama...



:::: nak share entry mykhalis yang fiqah suka baca.. err tiga kali baca.. hehe puas hati... DI SINI YA


3 comments:

azrijohan said...

betul tu..
tapi kalau tegur gune blog..
kurang sikit dikondem.hehe:)

aNiS aNiSa said...

moga apa yg dibenci dalam hati tu,,allah bg diorang hidayah agar xlakukan ksalahan yg sama

latest entry : Doa Agar Dipermudahkan Segala Urusan

~nsar~ said...

azri: itu betul hehe.... tapi kalau yang newbie cam kita ni.. boleh gak kena teruk kalau tak kena tempat yang betull...

anis: harap-harap.. insyallah...